Verschil boekhouder en accountant

Verschil boekhouder en accountant

Radio item: Verschil boekhouder en accountant

Het onderscheid tussen een boekhouder en een accountant lijkt voor veel mensen vooral in het tarief te zitten die je moet betalen voor de dienstverlening. Toch zitten er wel degelijk belangrijke verschillen tussen beiden beroepen. Mocht je op zoek zijn naar een boekhouder of accountant, dan kun je maar beter op de hoogte van deze verschillen zijn.

Betrokkenheid

Zowel een accountant als boekhouder zou betrokken moeten zijn bij je bedrijf om zich goed in te kunnen leven in het bedrijf om zo advies op maat te kunnen geven. Die betrokkenheid hangt natuurlijk ook af van de hoeveelheid werk je uitbesteedt aan een boekhouder, accountant of administratiekantoor. Een accountant komt vaak kortdurend en op vaste momenten (bijvoorbeeld eens per kwartaal) bij je langs op kantoor, terwijl je een boekhouder vaker ziet vanwege de tijd voor het uitvoeren van de boekhouding. Brockbernd is een administratiekantoor waar de klant kan rekenen op persoonlijkheid, betrokkenheid en deskundigheid, ook van de accountant. Deze betrokkenheid zorgt ervoor dat je geen tijd (en dus geld) hoeft te verkwisten aan overbodig veel overleg. 

Verschil kwaliteitseisen

Een accountant is een beschermde titel. Dit betekent dat je een opleiding met goed gevolg moet hebben afgerond om deze titel te mogen gebruiken. Je moet de titel accountant dus verdienen. Qua opleiding wordt onderscheid gemaakt tussen een AA accountant (Accountant-administratieconsulent) of een RA accountant (Registeraccountant). De laatste heeft een universitaire opleiding succesvol gevolgd en de AA accountant is geslaagd voor zijn HBO Accountancy opleiding. Daarnaast is een accountant verplicht jaarlijks opleidingen te volgen om zijn kennis up-to-date te houden. Een accountant is werkzaam bij een accountantskantoor. Een boekhouder is geen beschermde titel. In feite kan iedereen zich boekhouder noemen, hoewel er natuurlijk ook opleidingen voor beschikbaar zijn. Deze opleidingen zijn echter niet verplicht. Iedereen kan dus een administratiekantoor oprichten. Of de boekhouder zijn werk goed doet, is meestal vooral aantoonbaar aan de hand van referenties.

Verschil werkzaamheden

De kerntaken van een accountant bestaan uit het analyseren en controleren van financiële gegevens, informatie verstrekken en adviseren, het opstellen van de financiële administratie en het afgeven van diverse accountantsverklaringen. Een boekhouder kun je inschakelen voor het onderhouden van de boekhouding van je bedrijf. Hij kan de jaarrekening opstellen en belastingaangiftes voor je doen. Hij kan facturen opstellen en versturen en de salarisadministratie voor je bedrijf verzorgen. Grofweg kun je stellen dat een accountant een meer controlerende rol heeft en de boekhouder een uitvoerende. Sommige taken kunnen door beide worden gedaan, maar voor de meer gecompliceerde aangelegenheden zal de boekhouder je toch altijd doorverwijzen naar een accountant.

Meer weten over de accountant?

Nieuwsgierig naar het beroep accountant? Op de website van Wikipedia vind je alle informatie, van de geschiedenis van het beroep tot bevoegdheden en vereiste opleidingen.